Manisa 1. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Zirvesi yapıldı

03 Haziran 2014 tarihinde eklenmiştir.

8-9-10 Mayıs 2014 tarihlerinde Manisa Anemon otelinde gerçekleştirilen 1. Manisa Gıda Tarım Ve Hayvancılık zirvesinde birliğimiz başkanımız Mazlum Öztürk tarafından temsil edilmiştir.

zirve_foto

Soldan sağa: Ahmet KIRLIOĞLU, Manisa İl Tarım Müdürü Hasan ÇEBİ, Birlik Başkanımız Mazlum ÖZTÜRK, Prof. Dr. İbrahim AK

Beş komite ve onlara bağlı alt çalışma masaları şeklinde yürütülen çalıştaylardan, kanatlı masasında birliğimiz görüşleri ısrarla ifade edilmiş sorun ve tehditler gündeme getirilmiştir. Bu çalışmalar için önceden hazırlanan bildiri sunulmuştur.

Kanatlı masasının çözüm önerileri bildirgesine birliğimizin, üzerinde proje çalışması yürüttüğü Hayvansal Atık Değerlendirme, Gübre ve Biyogaz tesisi kurulumu önerisi diğer katılımcılarında fikir birliği ve kabulü ile birinci madde olarak kayda geçirilmiştir.

İkinci madde olan biogüvenlik ve hastalıklar ile mücadele üzerinde tam bir fikir birliği oluşmuş olup, bunun hayata geçirilmesi için entegre firmaların daha çok sorumluluk almaları gerektiği fikri ortaya çıkmıştır.

Yeni kümes kurulumlarında koruma bandının daha dikkatli ve geniş oluşturulması, yapılaşmaya sınırlamalar getirilmesi de üçüncü madde olarak kabul gördü.

İlk defa oturumların birinci günü çalışmalarında birlik başkanımız tarafından dillendirilen ve faydaları anlatılan, kanatlı hayvancılığında ötesinde tüm hayvancılığı kapsaması gereken Hayvancılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu nun oluşturulması önerisi katılımcılarında fikir birliği ile kanatlı nihai bildirisinde kayıtlara geçirilmiştir.

Beyaz et ve tavuk eti üzerinde yapılan dezenformasyon için alınacak önlemler ve çalışmalarda bildirinin beşinci maddesi olarak kayıtlara geçirilmiştir.

Birliğimiz bu zirvedeki çalışmaları ve performansı ile yaptığı başarılı çalışmalara bir yenisini eklemiştir.

Zirvenin son günü  protokol konuşmaları yapılmış ve çalıştay sunumları gerçekleştirilmiştir.

zirve_foto_2Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi  konuşmasında, “Sayın valimizin destek ve himayelerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ve Tarım Artı Organizasyonun işbirliğinde zirvemiz 3 gündür sürüyor. Hayvancılık, bitkisel üretim, gıda, tarım toprak, su ve çevre konularında 32 değişik konuda ilimizde görülen konularda hem tek tek hem ayrı ayrı görüşülerek önemli kararlar alınmıştır. Tarımsal açıdan bugünkü tarımımızın potansiyeli, durumu ve gelecekte Manisa tarımının nerede olması gerektiği konuları irdelenmiştir. Bu irdelemenin sonucunda her konuda ayrı ayrı çalışılmış ve karalar oy birliği ile alınmıştır. Bu kararlar mutlaka bakanlığımızın stratejik planı çerçevesinde hazırlanacak olan ilimizin stratejik belgesine temel teşkil edecek olan eylem planlarına hazırlatmaya bir vesile olacaktır” dedi.

Manisa Valisi Abdurrahman Savaş  yapılan zirvenin önemine dikkat çekerek, “Atatürk’ün hayattaki en büyük yol gösterici olarak bilimi göstermesinin burada bir tezahürünü yaşıyoruz. Akademisyenlerimizin önderliğinde kamu otoritesinin, üreticilerimizin birliklerimizin, kooperatiflerimizin katılımıyla modern çağımızdaki en çok kabul edilen ve kurumların hareket ve eylemlerine yol gösteren stratejik yaklaşım ile biz Manisa’nın artılarını, eksilerini, avantajlarını, kısıtlarını değerlendirerek en iyi ne olabiliri il ölçeğinde değerlendirdik. Bunun sonucunda da geleceğe ışık tutacak bir takım kararlar alındı. Bunun eylem planlarına dönüştürme azmindeyiz” dedi.

Zirve çalıştay karaları uzman akademisyenlerin sunumları ile tamamlanmıştır.