Beyaz Ete Ne kadar Güvenebilirsiniz?

Soru & Yorum kategorisinde bulunmaktadır.

Beyaz ete çok rahatlıkla sonuna kadar güvenebilirsiniz.

Nelerden endişeniz var. Cevaplayalım.

Civcivler nasıl oluyor da bu kadar kısa sürede büyüyor ve kesime gönderiliyor?

Bir çocuk düşünün tüm bedeni ve akli yönleri ile sporcu olmaya elverişli. Ve çok küçük yaşta spor yapmaya kanalize ediliyor. Eğer ona iyi diyetler uygular, iyi besinler verirseniz, iyi ortamlarda antreman-örn:yayla veya ormanlık alanlarda, yaptırısanız ve disiplinli şekilde yetiştirirseniz, o en azından bir sporcu olur. Bu türden yapıya sahip olmayan ve uygulamalarla geliştirilmeyen bir çocuk sporcu olamaz ya da milyonda bir ihtimalle sporcu olabilir.

• Bizim yetiştirdiğimiz civcivler uzun yıllar yapılan çalışmalar sonucu elde edilmiş ari civciv ırklarındandır. Bu amaca yönelik bir yapıya sahiptirler.
  • Bunlar sanki yemeye programlanmış gibi davranış gösterir. Bir tür obez olmaya eğilimli türlerdir.
  • Bu civcivlere özel rasyolar/oranlarla hazırlanmış zengin besleyici özelliğe sahip yemler yedirilmektedir.
  • İyi bir ortam sağlandığında-istediği ortam ısısı, istediği esinti, istediği rutubet, yeter miktarda oksijen, zararlı kimyasallardan(karbondioksit, karbonmonoksit, amonyak v.b)  arındırılmış bol oksijenli temiz hava- ile hastalıklara karşı vücut mukavemeti çok yüksek olmaktadır.
  • Arıtma ve filtrelerden geçirilmiş sağlıklı su verilmektedir.
  • Su ve yem tavuğun yanına otomatik olarak gelmektedir. Bunlara ulaşmak için çaba harcamamaktadır.

Bu civcivlere/piliçlere gelen tüm yemler sıkı bir kontrol altında mıdır?

Evet. Bırakın bu yemleri burada kullanılacak hammaddeler her yönü ile özenle seçilir. Toksik madde varlığı incelenmeden üretime alınmaz. Firmalar uzun yıllar çalışmaların neticesinde elde ettiği marka değerini bu kadar basit bir kazanç için hiç edemez. Bu yemlerde bırakın insan sağlığını, diğer canlılara dahi zarar verecek katkılar kullanılamaz. Bu işte çalışanların sayısı yüz binler ile ifade edilmektedir. Firmalar kendilerine ve sektöre zarar verecek her tür kontrol edilemez uygulamadan uzak durur.

Bu piliçler neden diğerlerine kıyasla daha kısa sürede pişer?

Hiç koyun ile kuzunun etinin pişme süresi aynı olur mu? Tabiî ki koyun eti daha uzun sürede pişer. Piliç eti ile 90 günlük tavuğun etinin pişme süresi tabiî ki aynı olmayacaktır. Tavuk eti olarak aldığınız etler aslında genç piliç etleridir.

Köy tavuğu adı altında satılan tavuklar nedir?

Bir kere şu bilinmelidir. Günümüzde köy de yaşayanların bazıları tavuk yetiştirmemektedir. Yetiştirenlerde kendi ailelerinin yumurta ve et ihtiyacı için beslemektedir. Marketler haricin de açıkta veya canlı olarak satılan her köy tavuğu ve yumurtasının gerçek olduğuna inanmayın. Marka haline gelmiş firmaların ürünleri güvenle tüketilebilir.

Etlik broiler yetiştiricileri denetleniyor mu?

Firmanın kendisi, ilgili bakanlık tarafından çok sıkı bir şekilde denetlenmektedir. Denetim altındaki entegre firma kendine bağlı kümesleri sıklıkla denetler. Buna ilaveten bakanlığın taşra teşkilatı bu kümeslere anlık ziyaretler yapılmaktadır. En küçük bir yanlışın sonu yatırımın atıl kalması, tesisin-kümesin kapanması demektir.

Bunu hiçbir yetiştirici göze alamaz. Canlı hayvan yetiştiriciliğinde en sıkı denetlenen alan bu alandır. Bunun için yetiştirmede kesinlikle yabancı katkı – hormon, kortizon v.b. kullanılmaz.

Her üretimden numune alınıp laboratuvarlarda kontrol ediliyor mu?

Evet Her üreticiden gelen araçtaki tavuklardan et ve kan numuneleri alınır. Bunlar düzenli olarak bakanlığın bölge laboratuvarlarında da incelenir.

Hijyen ve dezenfeksiyon kurallarına uyuluyor mu?

Canlı hayvan yetiştiriciliğinin hiç birinde ve safhasında- bazı büyük et, süt ve mamülleri üreticisi firmalar hariç bu kadar sıkı bir hijyen uygulanmamaktadır. Bu sektörde katı uygulanmasa sektör kendi kendini yok eder.

Taşıma sırasında ölen piliçler ne yapılıyor?

soru_yorum_1Kesim yerlerine canlı piliç harici hiçbir şey giremez. Dışarıdan gelecek her şey enfeksiyon ve hastalıklara davetiye çıkarmak demektir. Sizlere ulaşan tüketilebilir tüm ürünler en sağlıklı şekilde ulaşır. Aksi durumda tüm ürün dağıtım zinciri enfekte olur, risk ihtiva eder.

Avustralya da 1975 yılında 64 günde 4,66 kg yem ile 2kg canlı ağırlığa ulaşılırken, bugün aynı canlı ağırlık için 3,4 kg yem ile besleme yapılıyor ve bu canlı kg’a 35 günde ulaşmaktadır.
Kaynak: Australian Chicken Meat federation web sayfası

Peki! Avustralya’daki beyaz et tüketicisi bu konuda duyarsız mı?
Hayır. Aşağıdaki tabloya bakınız.

soru_yorum_2

1975′te kişi başına tüketim 13 kg civarında iken 2011 yılında 38 kg civarında, yani 40 yılda 3 kat artmış.
Kaynak: Australian Chicken Meat federation web sayfası